KOMENTARZE PRAWNE

Ekspertka naszej kancelarii udziela wywiadu dla portalu Dziennik.pl w temacie zatruć pokarmowych i odpowiedzialności przedsiębiorcy

Ekspertka naszej kancelarii udziela wywiadu dla portalu Dziennik.pl w temacie zatruć pokarmowych i odpowiedzialności przedsiębiorcy

Każdy przedsiębiorca działający w branży gastronomicznej musi zdawać sobie sprawę z ogromnej odpowiedzialności, jaka na nim spoczywa w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Artykuł opublikowany na stronie portalu internetowego Dziennik.pl porusza kluczowe kwestie dotyczące odpowiedzialności restauratorów w przypadku zatruć pokarmowych.

Czy za zatrucie posiłkiem w restauracji można uzyskać odszkodowanie?

Dr Joanna Uchańska radczyni prawna i mediatorka sądowa, Kancelaria Prawna Chałas i Wspólnicy: Restauracja, tak samo, jak bar, stołówka szkolna, przedszkolna, akademicka, pracownicza, szpitalna, catering, restauracja hotelowa, w pensjonacie, ośrodku kolonijnym, czy nawet kuchnia polowa to zakłady zbiorowego żywienia. Zgodnie z przepisami ponoszą odpowiedzialność za jakość, ale przede wszystkim za bezpieczeństwo podawanych posiłków, ponieważ muszą spełniać szczegółowe normy sanitarno-higieniczne. Zdarza się, także w sezonie wakacyjnym, że może dojść do tzw. zatrucia pokarmowego. Zatrucie pokarmowe jest to choroba wywołana spożyciem skażonej żywności lub wody. Wiemy, że co do zasady, objawiać się to może nudnościami, wymiotami, biegunką, bólami brzucha, gorączką itp. Jak wskazują eksperci zatrucia może być spowodowane przez bakterie, wirusy, pasożyty, czy toksyny chemiczne. Zatrucie może wynikać z wielu przyczyn, w tym leżących po stronie restauracji, czy kawiarni. W przypadku zatrucia pokarmowego, na przykład salmonellą, konsument ma prawo do dochodzenia odszkodowania oraz zadośćuczynienia, ale nie jest to proste.

Link do zapoznania się z całym wywiadem:

https://gospodarka.dziennik.pl/finanse/artykuly/9539091,zatrucie-pokarmowe-w-restauracji-czy-przysluguje-odszkodowanie-prawn.html

Share this post